Kaj so komplementarne valute?

Še preden boste ugotovili kako vam komplementarne valute lahko pomagajo, preverimo, kaj komplementarne valute sploh so. Kakšna je njihova zgodovina? Jo sploh imajo? Seveda! V Švici so že leta 1934 ugotovili, da lahko svojemu gospodarstvu pomagajo s komplementarno valuto. Skupina podjetnikov je zagnala nekakšen menjalni krog (WIR), s pomočjo katerega je želela omiliti vpliv tedanje in vseh bodočih kriz na njihovo poslovanje. Menjalni krog omogoča, da podjetja trgujejo med seboj brez uporabe uradne valute in trenutno predstavlja kar 17% vseh švicarskih podjetij. Številke se spreminjajo glede na stanje gospodarstva in rastejo v kriznih časih. Med bolj znanimi je še mreža Sardex, s pomočjo katere so reševali gospodarstvo otoka Sardinija in nizozemski TradeQoin, ki pomaga lokalnim podjetjem.

Menjalni tečaj švicarskega franka in promet WIR 1948-2004 (Vir: Research Gate)
Menjalni tečaj švicarskega franka in promet WIR 1948-2004 (Vir: Research Gate)

Komplementarne valute so torej dopolnilne valute, katerih namen ni nadomestiti osnovne, to je nacionalne valute, pač pa ji pomagati in to predvsem v kriznih časih. Takrat pravzaprav najbolj primanjkuje denarja in se je praviloma najtežje zadolžiti. Zato je upravičeno zapisati, da so komplementarne valute zdravilo za težke čase.  Z njihovo pomočjo je namreč mogoče načrtno usmerjati potrošnjo in s tem spodbujati določene panoge ali določena geografska področja. Lokalne valute omogočajo nastanek dopolnilnega trga, na katerem je zaradi obrnjenih procesov prodaje mogoče prodati proizvode in storitve, po katerih je na osnovnem trgu zmanjšano povpraševanje. Za kupovanje na osnovnem, denarnem trgu, je seveda treba najprej imeti denar, medtem ko je na dopolnilnem trgu mogoče plačati s komplementarnimi valutami. Dopolnilni trg tako omogoča udeležencem, da v drugačnih pogojih prodajo tisto, kar jim ni uspelo prodati na osnovnem trgu. Vloga tega trga je torej predvsem v ustvarjanju novih priložnosti, ki jih na osnovnem trgu ni bilo mogoče ustvariti zaradi pomanjkanja denarja. 

Ste letos že uporabili svoj "turistični bon"? Tudi to je lokalna valuta.

Lokalna valuta kot menjalno sredstvo

Slabost lokalnih valut, ki se v primerjavi z nacionalnimi ali mednacionalnimi valutami kaže v omejeni uporabi, se izkaže kot prednost, kadar jih uporabljamo kot menjalno sredstvo znotraj relativno majhnega kroga uporabnikov. Glede na njihovo vrsto, lahko z njihovo uporabo dosežemo različne učinke. Z njihovo pomočjo je na primer mogoče načrtno usmerjati potrošnjo in s tem spodbujati določene panoge ali določena geografska področja. Lokalne valute omogočajo nastanek dopolnilnega trga, na katerem je zaradi obrnjenih procesov prodaje mogoče prodati proizvode in storitve, po katerih je na osnovnem trgu zmanjšano povpraševanje.

Za kupovanje na osnovnem, denarnem trgu, je treba imeti denar, medtem ko je na dopolnilnem trgu mogoče plačati s komplementarnimi valutami. Dopolnilni trg tako omogoča udeležencem, da v drugačnih pogojih prodajo tisto, kar jim ni uspelo prodati na osnovnem trgu. Vloga dopolnilnega trga je torej predvsem v ustvarjanju novih priložnosti, ki jih na osnovnem trgu ni bilo mogoče ustvariti zaradi pomanjkanja denarja. Oviro, ki jo na osnovnem trgu predstavlja pomanjkanje denarja, na dopolnilnem trgu odpravi lokalna valuta, ki prevzame vlogo menjalnega sredstva.
 

Spodbujanje gospodarskega razvoja

Vlogo dopolnilnega trga je mogoče opazovati tudi skozi izziv, ki ga komplementarne valute naslavljajo. Z vidika lokalne skupnosti, je tako njegova vloga predvsem v povečanju multiplikativnega učinka denarja in spodbujanju gospodarskega razvoja. S tem pridobivajo podjetja v lokalni skupnosti in prebivalci lokalne skupnosti. Ob tem služi dopolnilni trg tudi kot stabilizator poslovanja podjetij. Za karseda stabilno poslovanje podjetja potrebujejo, še posebej takrat, ko se osnovni trg skrči, pomoč dopolnilnega trga. Krčenje trga je lahko ciklično, zaradi sprememb v gospodarskih razmerah, ali pa nastane zaradi razlogov v podjetju. Morda je proizvod ali storitev podjetja v fazi nazadovanja ali pa gre zgolj za neustrezne zaloge, ki jih ni mogoče prodati v kratkem času. Morda pa podjetje le preslabo izkorišča svoj potencial in zato potrebuje dopolnilnega trga.

Slabo izkoriščen potencial podjetja so pravzaprav neizkoriščene zmogljivosti. Nemalokrat se zgodi, da podjetja zanemarjajo ta vidik, še posebej, če prodaja na primer raste glede na pretekla obdobja. To podjetnike hitro zadovolji in utrdi v prepričanju, da delajo dobro. V resnici pa bi morali nenehno preverjati, kako dobro izkoriščajo svoje zmogljivosti. To je pomembno zato, da niti za trenutek ne prenehajo iskati rešitev za izboljšanje poslovnih rezultatov.

Obseg neizkoriščenih zmogljivosti je mogoče izračunati. Na zelo preprostem primeru masažnega salona bi tako lahko hitro ugotovili ali prodate maksimalno število ur, ki vam je na voljo glede na število zaposlenih ali pa del ur ostaja neprodan. V primeru, da vaše zmogljivosti niso izkoriščene v celoti, ste pred izzivom kako prodati neprodane ure.Mimogrede, če uspete prodati vse svoje zmogljivosti, ne glede na to, v kakšnem poslu ste, potem pomoči komplementarnih valut ne potrebujete. Velja še nasvet, da naredite vse, prav vse, da boste svoje zmogljivosti prodali za denar. To je najboljša rešitev, ki vam omogoča udobno poslovanje in udobno življenje. Zato se je vredno prav zares potruditi.

Če ne morete prodati vseh svojih zmogljivosti, imate na voljo kar nekaj možnosti. Večina svetovalcev vam bo predlagala oglaševanje. To počne veliko podjetij in pri nekaterih se prav dobro obnese. Lahko poskusite, je pa dobro, da spremljate učinke oglaševanja. Tako boste natančno vedeli, kje se splača oglaševati in kaj vam to prinaša. Zaplete se, če si oglaševanja ne morete privoščiti ali pa vam ne prinaša ustreznih rezultatov. Takrat je čas, da preverite, kašne možnosti vam ponuja dopolnilni trg. Pravzaprav bi bilo še bolje, če bi to storili še preden ste porabili denar za oglaševanje, je pa vseeno bolje pozno kot nikoli. Pripravite seznam vsega, kar lahko ponudite na dopolnilnem trgu, pripravite pa se tudi na čisto drugačen pristop k prodaji, kot ste ga navajeni.

Kot vsako zdravilo, je tudi lokalne valute treba uporabljati zmerno. Te lahko ob pravilnem pristopu znatno izboljšajo poslovne rezultate in prav škoda bi bilo, da tega ne izkoristite. V knjigi Zdravilo za koronavirus ali kako vam komplementarne valute pomagajo preživeti težke čase  boste našli odgovore na vse, kar vas še zanima o komplementarnih valutah in kako vam lahko pomagajo.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU