Zdravilo za koronavirus ali kako lokalne valute pomagajo lokalnemu gospodarstvu

Zdravilo za koronavirus ali kako nam lokalne valute pomagajo lokalnemu gospodarstvu
Lokalne valute so zdravilo za spodbujanje lokalnega gospodarstva. Slabost lokalnih valut, ki se v primerjavi z nacionalnimi ali mednacionalnimi valutami kaže v omejeni uporabi, se izkaže kot prednost, kadar jih uporabljamo kot menjalno sredstvo znotraj relativno majhnega kroga uporabnikov. Glede na njihovo vrsto, lahko z njihovo uporabo dosežemo različne učinke. Z njihovo pomočjo je na primer mogoče načrtno usmerjati potrošnjo in s tem spodbujati določene panoge ali določena geografska področja.

Lokalne valute omogočajo nastanek dopolnilnega trga, na katerem je zaradi obrnjenih procesov prodaje mogoče prodati proizvode in storitve, po katerih je na osnovnem trgu zmanjšano povpraševanje. Za kupovanje na osnovnem, denarnem trgu,  je treba imeti denar, medtem ko je na dopolnilnem trgu mogoče plačati z neizkoriščenimi zmogljivostmi. Te postanejo menjalno sredstvo in tako omogočajo povečanje prodaje in ohranjanje denarja na računu. S pomočjo menjalnih krogov nastajajo dopolnilni trgi, na katerih vlogo menjalnega sredstva prevzemajo lokalne valute. Oviro, ki jo na osnovnem trgu predstavlja pomanjkanje denarja, na dopolnilnem trgu odpravi lokalna valuta, ki prevzame vlogo menjalnega sredstva.

V praksi se v odvisnosti od potreb okolja oblikujejo različni menjalni krogi. Število udeležencev in obseg ponudbe se oblikuje glede ponudbo in povpraševanje. Za zagotavljanje stabilnosti menjalnih krogov je dobro imeti skrbnika, ki spodbuja izmenjave in skrbi za ustrezno delovanje.
Kot vsako zdravilo, je tudi lokalne valute treba uporabljati zmerno. Te lahko ob pravilnem pristopu,  znatno izboljšajo poslovne rezultate. Izkušnje kažejo, da obseg uporabe lokalnih valut raste prav v kriznih časih, zato je knjiga za težke čase ravno pravšnje branje. 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU